Dzień małego chemika

Dorota Kupska    19 lutego 2017

W dniu 17 lutego 2017 roku przedszkolaki i uczniowie klasy II i III w Filii w Piasecznie obchodzili „Dzień małego chemika”. Na zajęcia zaproszono panią Martę Suda – magistra chemii, która przeprowadziła z dziećmi proste i efektowne doświadczenia chemiczne.

Dzieci dowiedziały się, na jaki kolor barwi się wywar z czerwonej kapusty w środowisku: kwaśnym, zasadowym i obojętnym. Sprawdziły, jak odróżnić wodę gorącą od zimnej za pomocą atramentu. Badały co utonie – pomarańcza  w skórce czy bez skórki. A z cukierków „Skittles” otrzymały tęczę i udowodniły sobie, że są niezdrowe. Ponadto poznały właściwości cieczy Nienewtonowskiej oraz przekonały się,  że „oliwa sprawiedliwa zawsze na wierzch wypływa”.

Zabawa była wyśmienita, za co serdecznie dziękujemy pani Marcie.