Badamy, doświadczamy dzięki temu warzywa i owoce znamy!

Ola    12 października 2016

Pod takim hasłem dzieci z grupy 3-4, 4-5 i 5 latków realizowały innowację pedagogiczną „Mali badacze – doświadczenia i eksperymenty w poznawaniu świata”. W ramach tematyki przedszkolaki przeprowadzały doświadczenia, a było ich naprawdę wiele! Założyliśmy hodowlę pieczarek, sadziliśmy zioła i warzywa, barwiliśmy liście kapusty pekińskiej, czy zabarwialiśmy wodę liśćmi czerwonej kapusty. Warzywa i owoce pozwoliły również zapoznać przedszkolaki z zagadnieniami z zakresu wytwarzania prądu z cytryny, czy ogórków kiszonych, jak również z pojęciami tj. ciśnienie. O tym jak to działa można było przekonać się w doświadczeniu z przebijaniem surowego ziemniaka, lub jabłka plastikową rurką do picia. Pomysłów było wiele, a sposób jeden na który dzieci wpadły zupełnie przypadkiem, zatykając rurkę palcem zwiększając tym samym ciśnienie. Przedszkolaki poznawały smaki, zapachy owoców i warzyw, ich kształty, wielkość, oraz ich walory zdrowotne. Na podstawie zgromadzonych doświadczeń i wielu pytań wykonały sałatkę warzywną i zakwasiły kapustę.